27-28 octombrie 2012 / WEEKED DE EXCEPŢIE
PE SCENA TEATRULUI NAŢIONAL CLUJ NAPOCA
Teatrul de Artă Deva propune publicului clujean două spectacole de excepţie, un musical rock şi un spectacol concert.
27 oct. ora: 19.00
Moartea accidentală a unui anarhist de Dario Fo
Regia: Kemal BAŞAR
Scenografia: Mc RANIN
Light design: Yuksel AYMAZ
Muzica originală: QUAS
Coregrafia: Hugo WOLFF
Regizor secund: Daniel IONESCU
Traducerea: Loredana CHIRCU
Distribuţia: Sebastian MARINA, Doru PRESECAN, Cătălin MAREŞ, Adrian ANGHEL, Laura VOICU, Răzvan VICOVEANU, Lavinia POP COMAN, Lăcrămioara BRADOSCHI, Garcia Mario VALDELVIRA
Muzica live – Trupa QUAS: Daniel MOGOŞANU, Nini CÂMPEANU, Lucian POPA IOAN, Leendert HAGESTEIN
„Morte accidentale di un anarchico”, cea mai apreciată lucrare a lui Dario Fo este inspirată de decesul anarhistului Giuseppe Pinelli, survenit la Comisariatul de poliţie din Milano în decembrie1969, în circumstanţe neclare.
Întrebat de ce a ales acest text, regizorul Kemal Başar spune: ”Mă interesează foarte mult ce se întâmplă în jurul meu şi din această cauză m-am oprit asupra acestui text care se mulează în totalitate cu ideile mele”.
Prin ”Moartea accidentală a unui anarhist”, Kemal Başar atrage atenţia asupra libertăţii individului şi manierei fasciste în care sunt guvernate în prezent statele, prin controlul autoritar al mediei şi justiţiei: ”Uneori oamenii sunt întrebaţi: vreţi libertate?! Atunci vă mai dăm puţină libertate şi veţi fi puţin mai liberi. În realitate nu există mai multă sau mai puţină libertate, ori eşti liber ori nu! Mesajul scriitorului italian este foarte limpede la lectură, iar ceea ce vreau eu să subliniez în spectacolul de la Deva este că numai o presă şi o justiţie libere pot schimba lumea.„
Regizorul creează o comedie muzicală ”pur umană” despre maniera ironică şi superficialitatea cu care sunt privite întâmplările grave şi impactul lor asupra omului. ”E un clişeu, dar în viaţa noastră atât de scurtă, politicienii creează probleme iar noi oamenii simpli avem de suferit”.
Kemal Başar, născut în 1963 în Ankara, a studiat la Universitatea Mimar Sinan, Conservatorul de Stat, secţia teatru. Fost director artistic şi director adjunct al Teatrului de Stat Ankara, regizorul şi actorul Kemal Başar activează în prezent în cadrul Teatrului Turc de Stat. Concomitent este consultant şi director de festivaluri în ţări precum Rusia, Polonia, Grecia, Anglia, Olanda, Finlanda Austria. În România a coordonat Festivalul Internaţional de Teatru Sibiu – ediţiile 2004, 2005, 2008, 2011. Joacă în producţii de televiziune, traduce şi predă la diverse şcoli de teatru.
Duminică 28 oct. ora: 19.00
DELIRURI spectacol – concert
După texte de Ion Mureşan
Scenariul şi regia: Mihai Măniuţiu
Muzica originală: Ada Milea
Scenografia: Adrian Damian
Coregrafia: Vava Ştefănescu
Asistent regie: Mihai Panaitescu
Distribuţia: Ada Milea, Bobo Burlăcianu, Vava Ştefănescu, Cristian Rigman
Distribuţia ”Spectacolului Premianţilor” se bucură de prezenţa Adei Milea, a Vavei Ştefănescu, a lui Bobo Burlăcianu – solistul trupei Fără Zahăr şi a lui Cristian Rigman, actor la Teatrul Naţional Cluj-Napoca, membru al trupei Sunday People.
Mihai Măniuţiu este câştigător a numeroase premii naţionale şi internaţionale: Premiul pentru originalitate în creaţia regizorală la Festivalul Naţional de Teatru „I.L. Caragiale“, ed. a III-a, cu spectacolul ”Lecţia” de Eugen Ionescu (1992); Premiul UNITER pentru cel mai bun regizor, cu spectacolul ”Richard al II-lea” de W. Shakespeare (1997); Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol, cu piesa ”Woyzeck” de G. Büchner (2006); Premiul pentru cel mai bun spectacol – ”Noaptea Walpurgiei” de Venedikt Erofeev, la Festivalul de Dramaturgie Contemporană, ediţia a XXI-a, Braşov, 2009.
Ada Milea – artistul complet
Criticul Cristiana Gavrilă spune despre Ada Milea că ” pare că a găsit o formulă magică pentru spectacole de muzică”. Este câştigătoare a doua premii UNITER în 2003 şi 2006.
Concepe muzica originală a spectacolului, compusă din 23 de songuri, după textele lui Ion Mureşan, câştigător al Premiului Uniunii Scriitorilor în anul 2011 pentru volumul de poezii ”Alcool” şi despre care criticul şi jurnalistul Al. Cistelecan spunea: ”Poeţii care vor neapărat să ia premii, şi nu doar menţiuni, ar trebui să evite anii în care publică şi Ion Mureşan. Iar asta pentru că, de regulă, el ia toată recolta de premii şi cununiţe, de la cele comunale la cele naţionale şi înapoi. Deşi n-are decît trei cărţi, a strîns după ele trei dulapuri, burduşite toate, de diplome (unul e pe casa scării)”.
Coregrafia este realizată de Vava Ştefănescu, director artistic al Centrului Naţional al Dansului Bucureşti, câştigătoare în 2003 a premiului Ministerului Culturii pentru coregrafie. Scenografia este concepută de Adrian Damian, colaborator constant al regizorului Mihai Măniuţiu.
Biletele se găsesc la AGENŢIA DE BILETE, P-ţa Ştefan cel Mare nr. 14, Tel: 0264.595363 sau agentia@teatrulnationalcluj.ro Program: Marţi – Duminică: 11:00 – 17:00
Preţul biletelor este de 30 / 25 / 15 / 10 lei (în funcţie de locul din sală) pentru ambele spectacole.
Vă poftim la teatru!